[ad_1]
A mai világban minden terméknek megvan a szavatossági ideje, aminek lejártakor az ember automatikusan kidobja a kukába, mondván, hogy már nem jó. Kevesen tudják, hogy vannak bizonyos termékek, amelyek annak ellenére, hogy „lejárt”, még évtizedekig fogyaszthatók, legalábbis megfelelő tárolás esetén. Ma ezeket az ételeket hoztuk el nektek, hogy tisztában legyetek vele, ne kelljen azonnal kidobni őket, csak tudnotok kell a titkot, hogyan kell elrakni, hogy később felhasználhassák. Cheddar sajt Sokan nem tudják, hogy ez a fajta sajt csak egy hétig tartható el a hűtőben, de ha lefagyasztjuk, 10 évig friss marad, és bármikor fogyaszthatjuk. Borsó A borsónak többféle fajtája létezik, amely akár 5 évig is fogyasztható. Viszont ha vákuumcsomagolásba tesszük, akkor 20 évig biztosan friss marad. Nem gondoltad volna, igaz? Vanília kivonat Mivel az igazi vaníliakivonat eredetileg kis mennyiségű szeszesitalt tartalmaz, ami köztudottan nem romlik, így az aromája hosszú évek után is intenzíven érezhető. De sajnos ez már nem igaz a boltokban kapható vaníliapótlókra. Gyorsan kell használni, mert az aroma idővel eltűnik. Liofilizált termékek A liofilizálás olyan folyamat, amelynek során az élelmiszereket fagyasztva szárítják és tartósítják. Először a terméket dehidratálni kell, majd olyan helyre kell helyezni, amely vákuumot hoz létre. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök például 15 évig simán használhatók. Kukoricakeményítő Ezt a terméket ajánlatos gondosan tárolni, például jól lezárt, száraz vagy hűvös környezetben. Ha a leírtak szerint tárolod, évek múlva is tökéletesen használható lesz. Szárított alma Ha ezt a terméket szobahőmérsékleten tárolja, 3 év elteltével is nyugodtan fogyaszthatja. Egyébként ez egy nagyon egészséges nassolni való. Tea Ha a minőségi tealeveleket sötét, száraz és hűvös helyen tárolja, két év múlva is friss teát készíthet. Létezik egy úgynevezett pu-erh tea, amit egyébként Kínában az immunrendszer öregedése ellen isznak. Nos, bizonyos típusai könnyen kibírják akár 60 évig is. Szódabikarbóna Ennek a szernek számos jótékony hatása van, amely megfelelő tárolás mellett évtizedekkel később is ugyanúgy hasznosítható. Célszerű sötét, hűvös, de száraz helyen tartani. Az instant kávé Szinte nincs olyan, aki ne szeretné a kávét, de többféle kávé létezik. Nem mindegy azonban, hogy melyiket tárolják és mennyi ideig használják. Sajnos a pörkölt babkávé csak 3 évig használható fel, de minősége ez idő alatt is romlik. Az instant kávé viszont, ha optimális helyen tároljuk, 20 évig megőrzi finom aromáját. . Ennek fényében 20 vagy akár 30 évig minden bizonnyal ehetőek maradnak.