Oldal kiválasztása

[ad_1]

Szóval csak növényeket szeretne enni, mi?

Nos, a megfelelő helyre jött, hogy mindent megtudjon róla.

Sok ügyfelünknek segítettünk a növényi alapú étrend kialakításában, és határozottan van egy helyes és egy rossz út a vegán vagy vegetáriánus életmódra.

A növényi alapú étrend megfelelő az Ön számára? Talán! Hagyja, hogy edzőink segítsenek a döntésben.

A következőket tárgyaljuk az állati eredetű termékek étrendjéből való eltávolításáról szóló útmutatónkban:

Rendben, buckero, készüljünk fel erre a dologra.

MI PONTOSAN A NÖVÉNYI ALAPÚ DIÉTA?

A növényi alapú étrendnek számos változata létezik.

Jó lenne néhány meghatározással kezdeni, hogy ugyanarra az oldalra kerüljünk.

A Vegetáriánus Társaság szerint a vegetáriánus az, aki „nem eszik olyan élelmiszert, amely élő vagy elhullott állat testének bármely részéből áll, vagy olyan termékekből áll, amelyekből vagy abból készült.[4]

Tehát TILOS enni:

  • Hús
  • Baromfi
  • Hal
  • Kagylófélék
  • Rovarok
  • Ehelyett a vegetáriánusok megeszik:

  • Gabonafélék
  • Hüvelyesek
  • Diófélék
  • Magok
  • Zöldségek (duh)
  • Gyümölcsök
  • Gombák
  • Növények, többé-kevésbé.

    A „vegetáriánus” egy tágabb kifejezés a növényi alapú táplálkozás konkrétabb példáira. Néhány példa a következő lenne:

    A lakto-ovo-vegetáriánusok olyanok, akik nem esznek állati húst, de eszik tejterméket és tojást. Ez a leggyakoribb vegetáriánus fajta.

    A lakto vegetáriánusok nem esznek tojást, de tejterméket igen.

    Az Ovo vegetáriánusok minden állati terméket kerülnek, kivéve a tojást.

    A vegánok kerülik az összes állati terméket, beleértve a tejtermékeket és a tojást, és még olyan dolgokat is, mint a méz. Ha állattól származik, az nem része a vegán étrendnek. Vannak, akik egy lépéssel tovább lépnek, és csak „nyers vegán” étrendet folytatnak, ahol az elfogyasztott növényeket nem főzik meg fogyasztás előtt.

    A fentiek a növényi alapú étrendek leggyakoribb formái, de vannak más formái is.

    A pescatárius az, aki nem fogyaszt állati eredetű termékeket, kivéve a halat és a kagylót.

    A flexitárius az, aki az idő nagy részében vegetáriánus étrendet követ, de alkalmanként húst eszik.

    Most már bevallottan, hogy sem a pescatárius, sem a flexitáriusok nem vegetáriánusok, mert mindkettő állati eredetű termékeket tartalmaz az étlapon.

    Ezek azonban többnyire növényi alapúak, ezért érdemes megemlíteni.

    Sokkal több megfontolás és címke létezik, amelyek a vegánsággal kapcsolatos etikai álláspontok sokaságát leküzdhetik: az állati termékek nem viselése, az állatokkal való bánásmód stb.

    Őszintén szólva ez kívül esik ennek az útmutatónak a hatókörén.

    Érdekel: „Ha kerülni akarod a húsevést, és csak növényeket eszel, hogyan csinálod?” Ezért ebben a cikkben udvariasan figyelmen kívül hagyjuk az öltözködést, a tesztelést és a fogságban való tartózkodást.

    Ami elvezet bennünket…

    MIT ESZNEK NÖVÉNYI ALAPÚ DIÉTÁVAL? MI VAN EGY VEGÁN MENÜL?

    Az, hogy mit ehetsz és mit nem ehetsz növényi alapú étrend mellett, nagyban függ attól, hogy milyen vegetarianizmust követsz.

    Például a tojás és a tejtermékek beletartozhatnak vagy nem. Valójában attól függ, milyen utat választasz.

    Vannak általános élelmiszercsoportok, amelyeket univerzálisnak tekinthetünk, függetlenül attól, hogy a vegetarianizmus milyen formáját követi.

    A növényi alapú étrend a következő élelmiszereket tartalmazza:

    Teljes kiőrlésű gabonák. A rizs, a zab, az árpa és a hajdina mind a teljes kiőrlésű gabonák példája lehet. A legtöbb vegetáriánus étrend jelentős mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz alapként.

    Zöldségek. Természetesen a vegetáriánus étrend tartalmazni fogja a zöldségeket is! És így kell lennie, mert a zöldségek nagyszerűek az Ön számára! Tele vannak tápanyagokkal, rostokkal és általában alacsony kalóriatartalmúak. A legtöbb ember elbírná, ha több zöldséget eszik. Ha úgy találja, hogy nem tud felszívni a zöldségeket, akkor megvan. Tekintse meg ezt a bejegyzést, ha tippeket talál a zöldséggyűlölő visszafordításához.

    Hüvelyesek. A hüvelyesek családját a bab, a lencse és a szója alkotja. Ha növényi alapú vagy vegán étrendet követ, a hüvelyesek nagyszerű módjai lehetnek a fehérje bevitelének (erről bővebben is olvashat).

    Gyümölcs. A banán, az alma és a narancs mind növényekből származik, így mindegyik vegetáriánusbarát. Bár sok fruktózt (cukrot) tartalmaznak, tápanyagdúsak is. Általános álláspontunk az ezen részek körüli gyümölcsökkel kapcsolatban, hogy „mértékkel” együnk.

    Diófélék és magvak. Ismét növényekből származnak, így a mandula, a kesudió és a tökmag minden vegetáriánus étrendhez jó választás. Ugyanígy a quinoa is, amelyet bár gyakran gabonának tartanak, valójában egy mag. Elme=fújt.

    A diófélék és a magvak, bár magas zsír- és kalóriatartalmúak, egy másik nagyszerű módja annak, hogy növényi alapú étrenden keresztül fehérjéket vigyünk be.

    Függetlenül attól, hogy milyen típusú vegetáriánus étrendet választ, nyugodtan fogyaszthatja a fentieket (feltéve, hogy megfelelnek a jelenlegi táplálkozási céljainak – de erre hamarosan kitérek).

    Az alábbiak attól függnek, hogy milyen vegetarianizmussal próbálkozik. Lehet, hogy ellentmondásos vizekre lépünk a következőkkel:

    Tojás. A tojás kiváló B12-vitamin- és fehérjeforrás, amely egy későbbi szakaszban fontos lesz.

    Tejtermék. Azt, hogy fogyaszt-e tejterméket vagy sem, a növényi alapú táplálkozás sajátos fajtája határozza meg. Egyrészt állattól (moo). Másrészt a tejtermékek tele lehetnek olyan tápanyagokkal, amelyeket nehezebb csak növényekből beszerezni, mint például az omega-3 zsírsavakat és a kalciumot.

    Hal. Nézd, értem. A halak állatok, ezért technikailag nem megengedett a vegetáriánus étrend. Ha azonban túlnyomórészt növényi alapú étrendet fogyaszt, amely egy kis halat is tartalmaz, az nem különbözne túlságosan a mediterrán étrendtől. Sok rosszabb étkezési mód létezik, mint a Földközi-tengeren. És amint azt korábban említettük, attól függően, hogy kivel beszélsz, a növényi táplálkozás egyfajta növényi alapú étrend lehet.

    Ez a sok fő élelmiszercsoport, ha növényi alapú étkezésről van szó.

    Tehát itt van minden, amire emlékeznie kell:

    Bármilyen formát is választ a vegetarianizmusnak, ragaszkodjon az IGAZI ételekhez, amikor csak lehetséges.

    A pintóbab, a spárga, az alma és a quinoa mind az igazi élelmiszerek példái.

    Ezek tápanyagban gazdag ételek, amelyek jóllakottan és energikusan tartják a nap folyamán. A rántott sajtgolyók, fánkok és cukorkák a „növényi alapú, de nem igazi” ételek példái.

    És figyelmeztetni fogok a feldolgozott vegán szeméttel kapcsolatban…

    [ad_2]

    Forrás