[ad_1]
A vakáció nem csak a gondtalan kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor lehetőségünk nyílik új dolgokat kipróbálni és új tapasztalatokat szerezni ill. Ugyanez van az étellel is. A gasztronómiai kalandok a nyaralás fontos részét képezik, és hozzájárulnak boldog emlékeinkhez. Miért fontos a finom ételek? Az ideális nyaralás megtervezésekor sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt az ételek minőségére. Az ételek azonban nem csak konkrét emlékeket ébresztenek bennünk, teljes egységükben élhetjük át a pillanatokat. Felelevenednek az akkori körülmények, hangulatunk, érzelmeink is. Miért van ez így? Mert az étel mind az öt érzékszervünkre hatással van. A szakirodalom „Proust-jelenségnek” nevezi az étel emlékező képességét. Marcel Proust Az elveszett idő nyomában című regényének egyik pillanata az, amikor a főszereplő sütemény evése közben megtapasztalja az önkéntelen emlékezés ízét. Bár az okokat még nem sikerült tudományosan megfejteni, ezt mindannyian tapasztaltuk. Amikor egy íz vagy szag szinte a semmiből idéz fel egy emléket. Éppen ezért olyan fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk arra, hogy pihenés közben milyen ételeket eszünk. A bevált ízek szerepe a nyaraláson A vakáció első részében általában a bevált ételeket részesítjük előnyben. Ennek az az oka, hogy a komfortérzetünket is növeli a fent említett okból. Sokak számára a nyár a mediterrán ízekkel vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztásával asszociálódik. Ilyenkor már a nyaralásuk legelején előtérbe helyezik az ilyen típusú ételek fogyasztását, hiszen ez adja a nyaralás hangulatát. Mások számára a biztonság és a gondtalanság érzése a gyermekkori élményekhez kapcsolódó ízek keresésén alapul. Bár mindezt többnyire nem tudatosan tesszük, mindkét esetben ugyanaz történik. Segítünk agyunknak „pihenő üzemmódba” kapcsolni. Felelevenítünk egy olyan állapotot, amit már átéltünk, mert szeretnénk újra átélni. Az ételek hatása a hangulatunkra Bizonyos ételek határozottan javítják a hangulatunkat, például az étcsokoládéról ismert. Az egészségtelen ételek azonban hosszú távon megterhelik szervezetünket, ráadásul a szükséges vitaminok és ásványi anyagok hiánya is ronthatja hangulatunkat. A gyorsan lebomló szénhidrátok hangulati ingadozásokat is okozhatnak. Ezért mindenképpen fontos, hogy pihenés közben is figyeljünk a vegyes étrendre. Ha úti célunk nem biztosít számunkra megfelelő konyhát, akkor ne legyünk törzsvendégek a megszokott gyorséttermekben. Természetesen ez nem a diéta időszaka, de amennyire lehet, figyeljünk a változatosságra. Különleges ételek, különleges emlékek Az utazás a legjobb alkalom egy kis kulináris kalandra. Megismerhetjük más népek kedvenc ételeit. Néha szokatlan párosításokat, néha ízekben fedezhetünk fel hasonlóságokat. Ma már nem kell külföldre utaznunk, hogy különleges ételeket kóstoljunk. A legtöbb hazai szálloda nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hagyományos ízek mellett gasztronómiai különlegességeket is kiszolgáljon vendégeinek. A svédasztalos vacsora a legjobb alkalom a nemzetközi konyha ismereteink bővítésére. Itt lehetőségünk nyílik kisebb adagokban megkóstolni a különlegességeket. Így nem stresszelünk, ha nem nekünk való ételt választunk. Lehetőséget adunk azonban egy új, különleges emlék megszerzésére. Gyakran láttuk az ételt örömforrásnak. Általában azonban nem gondolunk arra a hosszú távú boldogságra, amelyet kedves emlékeink felidézése hozhat számunkra. Éppen ezért érdemes új dolgokat kipróbálni a nyaraláson, mert ezektől életünk végéig gazdagabbak lehetünk.