Oldal kiválasztása



Sokorópátkán a Diznótorosi hétvége autentikus téli programot kínál. Gasztro kikapcsolódásra várunk az év elején! Mik a sertéshas hagyományai? A malacot hagyományosan november végén hizlalták, hogy a téli ünnepekre időben levághassák. Nem véletlen, hogy régen sok téli esküvőt tartottak azért, hogy legyen hús az esküvőre. Újholdkor nem volt szabad leölni az állatot, mert azt hitték, akkor fertőződik meg a hús, de kedden, pénteken és vasárnap sem terveztek sertéshúst enni, mert akkor megromlott volna a hús. A sertéshasban mindenki részt vett a családban, rokonok, szomszédok is segítettek. Korán összegyűltek, áldást ittak, és elkezdődött a vágás. Mindenkinek volt munkája, a hurok megtömésétől a vérsütésig és a szalonna aprításáig. A disznófeldolgozásban elfáradt résztvevőket sertéshúslevessel szolgálták fel. A feldolgozás és vágás után következett a várva várt sertéshas, ​​melynek étlapja tyúkhúslevessel indult, majd töltött káposztával, hurával, kolbásszal, sertéssülttel folytatódott és pogácsával, rétessel zárult. Evés-ivás közben gyakran megemelték a poharat, hogy a következő évben szerencséje legyen a malacnak. A disznóvágás izgalmát és a disznónyak finomságait mindenki, még a városban élők is megkóstolhatják. A hagyományőrzés tovább él Sokorópátkán a disznótoros hétvégéken. Vegyen részt velünk a 2023-as diznótorosi hétvégék egyikén, ha idén szeretne falusi programokkal, autentikus élményekkel és finom ízekkel gazdagodni! A hétvége programokkal és disznóhússal telik, felidézve a disznóvágás vidéki hagyományait. A rendezvény többször is megrendezésre kerül, válassz időpontot, amikor csatlakozhatsz egy kis téli kikapcsolódásra! A www.sokorofogado.hu oldalon tájékozódhatnak a Sokoró Fogadó aktuális programjairól. Válasszon közülük, foglaljon szállást a sokorópátkai fogadóban! Várunk szeretettel egy kora reggeli koccintásra pálinkás és ízletes disznótoros programokkal. Érdeklődjön elérhetőségeinken: soklofog@t-online.hu, 06-20-38-91-323!